In het RTL nieuws van gisteren 19:30 uur zat een item over een man die door de gemeente werd aangesproken voor het voldoen van alimentatie voor zijn vrouw. Wat was het geval? RTL nieuws meldde dat de man en vrouw bij hun echtscheiding afgesproken hadden dat er geen partneralimentatie betaald zou worden. Beide partijen hadden een baan en konden daarom voorzien in hun eigen inkomen. Vervolgens verloor de vrouw haar werk en kreeg zij een bijstandsuitkering. De gemeente heeft de man aangeschreven en hem verzocht een bijdrage te leveren in het levensonderhoud van de vrouw. Maar hoe kan dit?
In een echtscheidingsconvenant kan je afspraken opnemen over partneralimentatie. Er kan een bepaalde bijdrage opgenomen worden. De bijdrage kan op nihil gesteld worden of partijen kunnen volledig afzien van partneralimentatie. Partijen kunnen bij overeenkomst ook afwijken van de wettelijke duur van de alimentatie. Indien een van de partijen een bijstandsuitkering ontvangt, wordt dit echter anders. De gemaakte afspraken staan de gemeente dan niet in de weg om de alimentatiebetaler te verplichten een bijdrage te betalen. Dit kan de gemeente doen op grond van de Participatiewet. De werkwijze van de gemeente verschilt per gemeente. De gemeente kan direct overgaan tot vordering van een bepaalde bijdrage (zoals wordt genoemd in de uitzending van het RTL nieuws) of de gemeente kan de alimentatiebetaler of de bijstandsontvanger eerst een brief zenden.
Wat te doen als de gemeente om de hoek komt kijken
Aan te bevelen valt om met de brief van de gemeente naar een advocaat te gaan die gespecialiseerd is op het gebied van alimentatie. Dit geldt voor zowel de alimentatiebetaler als voor de bijstandsontvanger. De advocaat kan dan een berekening maken van de alimentatie en kan hierover in gesprek gaan met de gemeente. Partij in deze situaties is namelijk niet zozeer de bijstandsontvanger, maar juist de gemeente. Zij dienen akkoord te gaan met de hoogte van de alimentatie. Gebeurt dit niet dan kan de bijstandsontvanger gekort worden op zijn/haar uitkering.
In bovenstaande wordt ingegaan op de partneralimentatie. De gemeente kan de bijstandsontvanger of de alimentatiebetaler ook aanschrijven in verband met kinderalimentatie.
Ontvang jij een bijstandsuitkering en heeft de gemeente jou verzocht om alimentatie te vorderen? Of word jij aangeschreven met het verzoek gegevens aan te leveren of om alimentatie te voldoen? Of heb je andere vragen op het gebied van alimentatie? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met een familierecht advocaat van Sieval Advocaten en wij helpen je graag verder!