Kraamverlof voor de partner van de moeder zal in 2019 van twee dagen naar vijf werkdagen worden aangepast. Om gebruik te kunnen maken van het kraamverlof dien je uiteraard wel eerst als partner van de moeder te worden aangemerkt. Je wordt als partner van de moeder beschouwd als je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
– Je bent getrouwd met de moeder;
– Je hebt een geregistreerd partnerschap met de moeder;
– Als je (ongehuwd) samenwoont met de moeder;
– Of als je jullie kind erkent hebt.
Op dit moment krijg je als partner van de moeder maar twee dagen doorbetaald van je werkgever en kan je daarnaast zelf drie dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen.
Wet uitbreiding kraamverlof
In de nieuwe wet worden de eerste twee kraamverlofdagen door de werkgever betaald en de drie daaropvolgend worden door het UWV betaald op basis van de dagloonsystematiek. Daarnaast hou je het recht om nog eens drie dagen onbetaald ouderschapsverlof op te nemen. De ‘Wet uitbreiding kraamverlof’ moet echter nog door beide Kamers behandeld worden, en is hier na te lezen.
Het verlof hoeft overigens niet direct na de bevalling opgenomen te worden. Je kan er namelijk ook voor kiezen deze dagen later op te nemen, zolang dit maar binnen vier weken na de bevalling is of – indien je partner in het ziekenhuis bevallen is – binnen vier weken nadat jullie kindje thuis is gekomen. Ook voor ouders die financieel wat krapper zitten wordt het daardoor mogelijk om meer tijd met hun pasgeboren spruit door te brengen. Kijk uiteraard voor de zekerheid ook even in je CAO, hierin kunnen namelijk andere regels gesteld zijn voor het kraamverlof.
Heb je vragen over zwangerschap en werk? Of is je partner zwanger en heb je hierover werk gerelateerde vragen? Heb jij of heeft je partner problemen gekregen op de werkvloer vanwege de zwangerschap of vanwege het ouderschapsverlof of kraamverlof? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met een arbeidsrechtadvocaat van Sieval Advocaten en wij helpen je graag verder!