Verdeling vakantiegeld bij echtscheiding

5 april 2022

Vakantiegeld: meenemen in de verdeling bij echtscheiding of niet?

Wanneer je van je partner gaat scheiden, zal bij de echtscheiding de huwelijkse gemeenschap verdeeld moeten worden. Wat onder die gemeenschap valt, hangt onder andere af van de datum waarop je getrouwd bent, en of je bijvoorbeeld door de notaris huwelijkse voorwaarden op hebt laten stellen. Valt het vakantiegeld op basis hiervan in de gemeenschap? Dan zal het vakantiegeld bij echtscheiding verdeeld moeten worden.

Maar wat nu als in april het echtscheidingsverzoekschrift ingediend wordt, en het vakantiegeld daarna pas in mei wordt uitbetaald? Dan heb je evengoed recht op het in de elf maanden daarvoor opgebouwde vakantiegeld. Je kan jouw aandeel echter wel pas ontvangen nadat het vakantiegeld in mei is uitbetaald aan jouw ex-partner.  Het argument dat vakantiegeld buiten de verdeling valt omdat het meegenomen wordt in de berekening van de alimentatie zal geen stand houden, nu het vakantiegeld in goederenrechtelijke zin onder het vermogen valt.

En hoe zit dat dan met een bonus? De algemene regel is dat wanneer het een gegarandeerde bonus betreft, deze bonus óók meegenomen moet worden in de verdeling. Wanneer het een bonus betreft die bijvoorbeeld afhankelijk is van een omzettarget, dan zal eerst de vraag dienen te worden beantwoord of de omzettarget, en dus de bonus, op het moment van het indienen van de echtscheidingsverzoekschrift reeds behaald is. Zo niet, dan valt de bonus buiten de verdeling.

Heb je vragen over de verdeling bij echtscheiding of andere aan het familierecht gerelateerde vragen? Neem dan gerust eens contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend gesprek!

sieval@sievaladvocaten.nl

072-781 00 00